Dijital Kredi Rehberi
Ziraat Bankası Sim Kart Blokesi Kaldırma (4,5 G Değişimi) | YAZIYI OKUYUN
Anasayfa > Banka > Vadesiz ve Vadeli Döviz Hesabı Açmak Mantıklı Mı?

Vadesiz ve Vadeli Döviz Hesabı Açmak Mantıklı Mı?

Vadeli Döviz Hesabı Açmak

Vadeli ya da vadesiz döviz hesabı açmak, piyasayı iyi takip eden bir yatırımcı için kur farkından kar elde edilebilecek mantıklı bir yöntemdir. Vadeli-vadesiz döviz hesabı açmak; doğru banka, yatırım miktarına ve süresine uygun döviz hesabı seçimi yapıldıktan sonra yapılacak işlemdir. Bankalarda döviz hesabı açmadan önce bankaların hesap işletim ücretleri ve ek masrafları karşılaştırılmalıdır.

Vadeli-Vadesiz Döviz Hesabı Açmak Doğru Bir Hamle Mi?

Döviz hesabı açmanın mantığı düşünüldüğünde, uzun vadeli gelecek yatırımları için oldukça doğru bir hamledir. Kur farkından yararlanarak döviz yatırımı üzerinden kazanç sağlayacak bilgisi olmayanlar, vadeli döviz hesabı ile daha fazla kar sağlayabilirler. Günümüzde yatırım araçlarının çeşitleri oldukça artmışken kripto para gibi riskli yatırım araçları hakkında bilgisi olmayıp parasını değerlendirmek isteyenler için döviz hesabı açarak döviz yatırımı yapmak, uzun vadede daha risksiz bir yatırımdır.

Döviz Hesabı ve Çeşitleri Nelerdir?

Döviz hesabı; döviz birikimi yapmak isteyenlerin açmayı tercih ettikleri bir hesaptır. Birikimlerini ABD Doları, Euro, İngiliz Sterlini gibi para birimleri ile değerlendirmek isteyenler bankalarından döviz hesabı açmalıdırlar.

Döviz hesabı çeşitleri, vadeli ve vadesiz olmak üzere iki adettir. Her iki hesap türü de yatırımcıların yatırımlarının güvence altına alınmasını sağlar. Vadeli hesap sahiplerinin döviz hesaplarına bankanın mevduat faiz oranı üzerinden hesaplanan tutar eklenir. Vadesiz hesap sahipleri ise, hem paralarını korur hem de yatırımlarından kur farkına göre kazanç sağlarlar.

Vadeli ve Vadesiz Döviz Hesabının Farkı Nedir?

Vadeli ve vadesiz döviz hesabı ayrımı yapmak gerekir ise; vadeli döviz hesabı sahibinin parasını bankadan vade süresince çekebilmesi mümkün değildir, ancak vadesiz hesap sahibi istediği zaman hesabındaki dövizi çekebilir ve bozdurabilir. Vadesiz döviz hesabı sahiplerinin faiz kazancı yoktur. Döviz yatırımlarından kar elde edebilmeleri için düşük fiyattan aldıkları döviz yatırımlarını fiyatı yükseldiğinde bozmaları gereklidir.

Vadeli döviz hesabı sahibi olan yatırımcı, bankada dövizlerinin muhafaza edildiği süre için belirli oranda faiz kazancı elde eder. Bankadan bankaya faiz oranları değişiklik göstereceği için vadeli döviz hesabı açılacağı zaman faiz oranları da dikkate alınarak banka tercih edilmelidir. Vade dolduğunda döviz hesabındaki para çekilmek istenirse, yatırımcı ana parasına ek olarak hem kur farkı hem de faiz kazancının sahibi olur.

Vadeli-Vadesiz Döviz Hesabı Açmak Riskli Midir?

Döviz hesabı açmanın risk oranı göz önüne alındığında, piyasa analizini iyi yapan ve piyasadan iyi anlayan yatırımcılar için risk oranı daha düşüktür. Yatırımcı kur farkından dolayı kar elde edebileceği gibi zarar da edebilme ihtimali vardır. Dolayısı ile doğru zamanda doğru fiyattan alım yaparak doğru zamanda da döviz yatırımını elinden çıkartmalıdır. Vadeli ve vadesiz döviz hesabı tercihi yaparken yatırım yapılacak olan döviz türünün içinde bulunduğu dönemi değerlendirerek seçmelidirler. Özellikle kur dalgalanmalarının yüksek olduğu dönemlerde döviz alım satımı ile daha fazla kar elde edilebilmesi mümkünken vadesiz hesap tercih edilmesi daha mantıklı bir seçim olur.

Vadeli-Vadesiz Döviz Hesabı Ne Zaman Avantajlı Olur?

Döviz hesabından kar elde etmek için yatırımların uzun vadeli olarak yapılıyor olması ve yatırım için ayrılan tutarın miktarının fazla olması gereklidir. Döviz kurları her ne kadar dalgalı ilerlese de, elde edilecek olan karın yüksek miktarda olabilmesi için mevcut kur durumuna göre uzun vadeli yatırımlar tercih edilmelidir. Ayrıca küçük tutarlardaki yatırımlar ile elde edilecek olan getiri tatmin edecek bir miktara ulaşmaz. Döviz hesabı açıp yatırım yapmanın avantajlı olabilmesi için birikim nedeni, birikim için ihtiyaç duyulan süre ve birikim miktarının hesap ile uyumluluk göstermesi gereklidir. Vadeli-vadesiz döviz hesabı açmak için doğru banka ve avantajlı zaman tespit edilirken bankaların makas aralıkları da dikkate alınmalıdır.

Vadeli-Vadesiz Döviz Hesabı Açmak Ücretli Bir İşlem Midir?

Döviz hesabı açmanın ücreti yoktur. Bankalar üzerinden herhangi bir ücret ödemeden sadece birkaç saniye içerisinde istenen döviz hesabı açtırılabilir. Ancak döviz alımında belirli oranda vergi alınır. Bu oran %0.2’dir. Alınacak olan döviz miktarına göre vergi fiyatı da değişiklik gösterir. Her bankanın döviz alım satımlarında talep ettikleri işlem ücreti de farklıdır. Döviz hesabı ile alım yapmak isteyenlerin en az masraf ile işlem yapabilecekleri bankalar ise aşağıdaki gibidir:

  • Garanti BBVA
  • Enpara
  • Akbank
  • Ziraat Bankası

Vadeli-Vadesiz Döviz Hesabı Açma İşlemi Nasıl Yapılır?

Döviz hesabı açmak için bankaların dijital bankacılık kanalları ve şubeleri kullanılabilir. Bankanın müşterisi olunmasa bile döviz hesabı açılabilmesi mümkündür. Ancak müşterisi olunmayan bankalarda döviz hesabı açarken aynı zamanda TL hesabının da açılması gereklidir. Alım satım işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli bir adımdır. Bankalarda döviz hesabı açtırabilmek için kimlik belgesinin olması ve iletişim bilgilerinin teyit edilebilmesi yeterlidir. Döviz hesabı açma yöntemleri ise aşağıda verilmiştir:

  • Bankaların mobil uygulamaları üzerinden hesap başvuruları menüsüne giriş yaparak vadeli ya da vadesiz döviz hesabı sadece birkaç saniye içerisinde açılabilir.
  • İnternet bankacılığı kullanılarak başvurular menüsü aracılığı ile döviz hesabı ücretsiz bir şekilde, birkaç saniyede açılabilir.
  • Döviz hesabı açmak istenen bankanın müşteri hizmetleri numarası arandığında, müşteri temsilcisi ile görüşerek ya da başvurular menüsü üzerinden tuşlama yaparak döviz hesabı açılabilir.
  • Bankaların ATMleri üzerinden döviz hesabı açma işlemi yapılabilir.
  • Kimlik belgesi ile banka şubesine giderek döviz hesabı açılışı için başvuru yapılabilir.

Vadeli-Vadesiz Döviz Hesabı Bütün Bankalardan Açılabilir Mi?

Döviz hesabının açılabildiği bankalar, bütün bankalardır. Sadece bankaların döviz hesaplarının özellikleri ve çeşitleri farklılık gösterebilir. Bankalarda vadeli ve vadesiz olmak üzere iki çeşit döviz hesabı varken katılım bankalarında vadeli hesap sahibi yatırımcıya faiz tutarı yerine katılım oranı tutarı verilir. Ayrıca bazı bankaların vade bozulmadan döviz bozdurulabilmesi gibi ek özelliklere sahip olan döviz hesabı kampanyaları da mevcuttur.

Bankaların Döviz Hesaplarının Özellikleri Nelerdir?

Banka döviz hesapları ile ilgili önemli noktalar şu şekildedir:

  • CEPTETEB: Dijital bankacılık kanalları ile ABD Doları ya da Euro için döviz hesabı açılabilir. Hesap açma alt limiti olmadığı gibi hesap işletim ücreti de alınmaz. Vadeli döviz hesabı çeşidi olduğu için yatırımcılara faiz getirisi de sağlayabilir.
  • Enpara: ABD Doları ve Euro yatırımları için döviz hesabı açılabilir. Hesap işletim ücreti alınmadığı gibi hesap açma alt limiti de yoktur. Desteklenen ATMlerden nakit para çekip yatırabilmek mümkündür. Vadeli hesaptan faiz getirisi elde edilebilir.
  • Garanti BBVA: Hesap işletim ücreti alınır. Döviz hesabı açabilmek için belirli bir alt limiti vardır. ATM’den nakit para çekmek ve yatırmak mümkündür. Kuveyt Dinarı ve Romen Leyi dışında geri kalan para birimleri üzerinden döviz hesabı açılabilir. ABD Doları, Euro, İngiliz Sterlini, Japon Yeni, İsviçre Frangı, Norveç Kronu gibi farklı para birimleri ile döviz yatırımı yapılabilir.
  • Ziraat Bankası: Döviz hesabı için hesap işletim ücreti ödemek gerekir. Hesap açma alt limit şartı yoktur. ATM’den para yatırma ve çekme hizmeti sunmaz. ABD Doları, Euro, İsviçre Frangı gibi para birimlerini destekler.
  • İş Bankası: Döviz hesabı açılabilmesi için alt limiti vardır. Hesap işletim ücreti alır. Vadeli-vadesiz döviz hesabı açmak isteyenler için desteklenen para birimlerinden bazıları; ABD Doları, Euro, Kuveyt Dinarı, İsveç Kronu, Japon Yeni ve İngiliz Sterlini gibi para birimleridir.
Bu Makaleye Yorum Yapın

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git