Dijital Kredi Rehberi
Borç Para Veren Hayırseverler Zenginler (ÇIKARSIZ YARDIM) | YAZIYI OKUYUN
Anasayfa > Kredi Sicili > Banka Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır? Kırmızı Kalem Yedim Mi?

Banka Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır? Kırmızı Kalem Yedim Mi?

kara listede miyim

Kara liste sorgulama işlemi genellikle bankalarla çok haşır neşir yani çok kullanan kişilerin ödemelerini aksatmaları veya geciktirmeleri durumunda şüphelendikleri ve kredi sicillerinin tehlikeye girip girmediklerini merak eden kişilerden oluşur.

Aslında yanlış bilinen bir şey vardır. Eğer siz kredi borcunuzu veya kredi kartı borcunuzu geç ödediniz veya geciktirdiniz, bu demek değildir ki hemen kara listeye alınacaksınız. Kara listede miyim diye merak ediyorsanız hem kara listedemisiniz hem bu listeye dahilseniz nasıl çıkabilirsiniz sizlere detaylı olarak anlatacağım.

Kara Listede Miyim, Kırmızı Kalem Yedim Mi,  Nasıl Öğrenebilirim?

Kara liste sorgularına uygulanabilecek ücretli ve ücretsiz yöntemler vardır. Ücretsiz kara liste aramaları e-devlet ve bankalar aracılığıyla yapılabilir, ancak Findeks üzerinden yapılan aramalar ücretlidir. Kredilerini düzensiz ödeyen, kredi borcunu üç ay geciktiren, kredi kartı borcunu düzenli olarak ödemeyen ve arka arkaya üç ay kredi kartı borcunu ödemeyenler hakkında yasal işlem başlatılır. Kara liste şüphesi ilk olarak kredi kartımdan nakit avans çekemiyorum diyenlerin yaklaşırı ile başlar. Çünkü kara listenin ilk adımı olan kredi kartı blokesi koyulmuştur.Belli bir süre daha borç ödenmez ise yasal işlem başlayacaktır.

Yasal süreç kapsamındaki kişiler borçlarını ödemeden, sürekli olarak düşük kredi notuna sahip olurlar, bu bireyler bankanın kara listesindedirler. Bankadan kırmızı kalem yiyen biri herhangi bir banka sisteminde rahatça görülebilir, yani kara listedeki kişiler ve kırmızı kalem yiyen bireyler kara listede oldukları için banka bu kişilere kredi vermez.

Kara Liste Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?

Peki kara listede olup olmadığımızı bilmiyorsak ne yapmalıyız? Hangi yöntemleri kullanarak kara liste sorgulama işlemini yapabiliriz. Seçenekleri size şu şekilde sıralayabilirim.

  • Kara liste sorgulaması, e-devlet sistemi üzerinden bir risk raporu doldurarak mümkündür.
  • Findeks üzerinden riskli bir kredi notu raporu aldıktan sonra kara listede olup olmadığınızı sorabilirsiniz.
  • Kara listede olup olmadığınız bankanız aracılığıyla sorulabilir.
  • Kırmızı kalem ve kara liste merkez bankası aracılığıyla görüntülenebilir.

Kara Liste Sorgulama E-Devlet Üzerinden Öğrenme

E-devlet sistemi kara liste kontrolü istediğinde, sistem bir risk raporu alır ve bu rapor tüm bankacılık işlemlerini gözden geçirmenize olanak tanır. İşte e-devlet aracılığıyla kara liste sorgusu oluşturmak için izlemeniz gereken adımlar.

E-devlet sistemi kara liste kontrolü istediğinde, sistem bir risk raporu alır ve bu rapor tüm bankacılık işlemlerini gözden geçirmenize olanak tanır. İşte e-devlet aracılığıyla kara liste sorgusu oluşturmak için izlemeniz gereken adımlar.

  • Hizmetler kısmından Türkiye Bankalar Birliği yazısını göreceksiniz hemen buna tıklıyoruz.
  • Türkiye Bankalar Birliği tarafından yapılabilecek işlemler arasında risk merkezi raporu için Uygula butonuna tıklayın.
  • Şimdi kimliğinizi doğrulamak için butona tıklayın, ardından e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. Kimlik kartınız veya internet bankacılığı ile kimliğinizi doğrulayabilirsiniz.
  • Daha önce bir Risk Raporu talebi oluşturulmuşsa, açılan sayfa talebi ve durumunu gösterir. Mevcut bir talebiniz yoksa, Yeni talep düğmesine tıklayın.
  • Kredi limiti ve borç bilgisi raporunu kontrol ettikten sonra Devam butonuna tıklamanız gerekmektedir.
  • Rapor alacak kişinin bilgileri ekranda görüntülenir. İletişim bilgileri doğruysa, Uygula düğmesine tıklayın.
  • Risk raporu başvurunuzun tamamlanmasının ardından, onaylanmış bir telefon numarasına başvurunuzun tamamlandığını bildiren bir bilgi mesajı gönderilecektir.
  • E-devlet sistemi, her ay ücretsiz olarak bir risk raporu oluşturmanıza olanak tanır. Rapor sahibinin mali durumuna ilişkin detaylı bilgiler bu raporda yer almaktadır. Başvuru sahibi, risk raporundaki bilgileri ve raporda belirtilen kredi notunu kullanarak bankanın kara listeye alınıp alınmadığını kontrol eder.

Yukarıdaki adımları takip ederek kolay bir şekilde e-devlet sitesi üzerinden kara listede olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. 

Mevcut günümüz şartları ile sadece sms ile kredi sorgulama işlemi yapmak mümkün değildir.

Findeks Raporu İle Sicil Durumu Sorgulaması Yapma

Findeks raporları ile kara listeyi kontrol etmek için https://www.findeks.com/ adresinden bir risk raporu alabilirsiniz. Riskli bir kredi notu raporu almanız gerekiyor. Raporunuzu değerlendirirken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır;

Banka ödemeniz gecikirse, muhabire finansal uyarılar olduğunu bildirebilir ve ikaz edilen bankacılık ürünlerini öğrenebilirsiniz. Risk raporunda kredi ürün sayısı, toplam limit, borç oranı gibi bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Tüm kredi ve kredi kartı ödemeleri risk raporunda gösterilir. Zamanında ödenen ürünler yeşil renkte gösterilir ve aynı günden sonra ödenen veya ödenmeyen ürünler kırmızı renkte görüntülenir.

Raporunuz 200 ila 300 arasında bir kredi puanıyla sonuçlanırsa, kredi notunuzun oldukça düşük olduğunu bilmelisiniz. Düşük kredi notunun nedenleri aşağıdaki gibidir;

Kredi kartı borcunu ödememek, kredi borcunu ve taksitlerini geciktirmek, konut kredisini ödememek yani kısaca bankalara olan ödemelerinizi geciktirmek veya hiç yapmamak. Son zamanlarda otomatik ödeme talimatındaki faturalarınızın bile zamanında ödenmemesi kredi notunuza negatif etkisi olduğu söyleniyor.

Bankadan Kırmızı Kalem Sorgulaması Nasıl Gerçekleştirilir?

Bankalardan kredi notu sorgulaması dilekçe ile yapılabilir fakat bu çok tercih edilen bir yöntem değildir. Çünkü tüm bankaların internet bankacılığı ve mobil bankacılık menülerinden findeks risk raporu düşük bir ücret ödeyerek hızlı bir şekilde alınabilir.

Bunun için Garanti, Yapı Kredi, İş Bankası, Ziraat Bankası veya hangi bankanın müşterisi iseniz, hemen internet bankacılığı ve mobil bankacılığına giriş yapınız. Daha sonra ödemeler butonu altındaki kredi risk raporu sekmesini tıklayarak hızlı bir şekilde kara liste sorgulaması yapabilirsiniz. 900 puan üzerindeyseniz çokta korkmanıza gerek yok, 100 200 puan gibi bir puana sahipseniz acil bir şeyler yapmalısınız diyebilirim.

Merkez Bankası Kara Liste Analizi Nasıl Yapılır?

Hiçbir bankadan kredi alamıyor ve hem kredi kartı hem de kredi başvurularınız sık sık size olumsuz olarak dönüyorsa, merkez bankası kara liste sorgulaması yapmayı düşünebilirsiniz. Yapılan sorgulama neticesinde kredi notunuz çok dip bir noktada ise kara listede olduğunuzu düşünebilir ve bunun için acil önlem almanız gerekebilir.

Kara listeye dahil olmak için borçlarınızı hemen hemen 90 gün boyunca ödememiş olmanız gerekmektedir. Bu zaman zarfını aşan borçlar banka takibinden çıkarak yasal takip sürecine girer. Yasal takip sürecinde avukatlar tarafından takip edilir. Uzlaşma borç yapılandırma ve benzeri ödeme yolları ile borç ödenme yoluna gidilmez ise evinize maaşınıza ve taşınmaz mallarınıza haciz işlemi başlatılabilir.

Kredi notunu kontrol altında tutmanın ve kara listeden çıkmanın en birincil ve net olan yöntemi findeks.com üzerinden kredi puanınızı sürekli kontrol altında tutmak ve puanınızı her geçen gün arttırmaktan geçmektedir. Findeks sorgulaması sonrası elinize gelen rapordaki puan 350 -400 veya daha aşağıda ise ve bankalara borcunuz bulunuyorsa kara listedesiniz demektir. Tabi her düşük puan kara liste anlamına gelmez burada önemli olan husus bankalara olan borcunuzun toplam aralığı ve gecikmede olan borçlardır.

Kredi Notunun 0 Olması Kara Listede Olunduğumu Mu Gösterir?

Bu, yani 0 kredi notu kara listeye alınmış bir kişi anlamına geleceği, her zaman geçerli değildir. Hiç kredi kartı ya da banka kredisi kullanmamış bireyler, banka ile çalışmadıkları için kredi notuna sahip değillerdir. Yani kara listeye baktığınızda kara listeye alınabilecek hiçbir bilgi risk raporuna dahil edilmediğinden bireyin kredi notu sıfır olacaktır.

Bu kişiler, yasal olarak başlatılmış borçları olmadığı için banka kara listesine dahil edilmemiştir. Kredi notunun 0 olması, bir kişinin kesinlikle kara listede olduğunu göstermez. Bazen bir hata, kredi notunuzun sıfır olarak görünmesine neden olabilir. Bu durumda, kredi notuna itiraz etmeniz ve yeniden hesaplanmasını talep etmeniz gerekebilir.

Kara Listeden Çıkmak Mümkün Müdür ve Çıkmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Kara listeden çıkmak için borçlunun borcu ödemesi gerekir. Borcun geri ödenmesi sürecinde uzun vadeli taksitleri atlamamalı veya yeni kredi başvurusunda bulunmamalıdır. Borç geri ödemesi tamamlandıktan sonra beş yıl içinde kara listeye alınabilecek borç yoksa kişi kara listeden çıkarılır.

Borçlarınızı ödeseniz bile kredi almanız zor olabilir çünkü kredi notunuz düşük gözükecektir. Bu nedenle kredi notunuzu yükseltmeniz gerekiyor, kredi notunuzu yükseltmek için mikro küçük krediler kullanarak veya kredi kartı kullanımınızı düzenli ödemeler halinde yaptığınızda yavaş yavaş yükselmeye başlayacaktır.

Adım Haksız ve Hatalı Olarak Kara Listeye Alınmış Ne Yapmalıyım?

Kişilerin yanlış bir şekilde kara listeye alınması nadirdir. Sicil durumunuzu sorguladınız ve borcunuz olmadığı halde puanınız çok düşük ve ödediğiniz borçlar halen ödenmedi olarak gözüküyorsa bir hatayla kara listeye alındınız demektedir. Böyle bir durumda BDDK ( Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ) ile iletişime geçmelisiniz.Bknz

Yanlış bir şekilde kara listeye alındığınızı kanıtlayan bir belge ve kara listeden çıkarılmanızı isteyen bir dilekçe doldurmanız ve BDDK’ya dosyalamanız gerekecektir. Bir hata tespit edilirse, itirazcı kara listeden çıkarılır. Bir başka yazımda bu işlemin nasıl yapıldığını detaylı olarak anlatacağım.

Bu Makaleye Yorum Yapın

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git