Dijital Kredi Rehberi
Bankalar Hakiki Fiziki Altın Bozar Mı? (REŞAT-CEYREK) | YAZIYI OKUYUN
Anasayfa > Banka > Banka Hesabına Konulan Bloke Kaldırma

Banka Hesabına Konulan Bloke Kaldırma

Banka Hesabına Konulan Bloke Kaldırma

Banka hesabına konulan bloke kaldırma işlemi yapabilmek için blokeye konu olan borcun ödenmesi ya da davanın sonuçlanması gereklidir. Banka hesabına konulan bloke kaldırma işlemi için borcun tamamının ödenmesi ya da borcun bulunduğu kurumun takdiri doğrultusunda borcun taksitlendirilerek ilk taksidinin ödenmesi gereklidir. Hesabın bloke süreci ile ilgili nasıl bir yol izleneceğini öğrenmek için banka şubesine gidilmesi ya da bankanın müşteri hizmetlerinin aranması gereklidir.

Banka Hesabına Konulan Bloke Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Hesapta blokenin kaldırılması için öncelikle hesaba bloke konulma sebebinin ortadan kalkması gereklidir. Kaçma ya da para kaçırma tehlikesi ile hesabına bloke konulmuş olanların bu tehlikeleri geçmeden yaptıkları bloke kaldırma başvuruları reddedilir. İcra nedeni ile hesabına bloke konanlar ise, borçlarını ödediklerinde ya da yapılandırdıklarında blokenin kaldırılması için talimat verebilirler.

Banka hesabının blokesinin kaldırılması için bireyin dilekçe yazması ve dilekçe ile bankasına başvurması gereklidir. Aynı zamanda bireyin yanında kimlik belgesinin olması da zorunludur. Banka dilekçeyi ve dilekçedeki hesaptaki blokenin kaldırılması için sunulan nedenleri inceleyerek değerlendirir. Değerlendirme sonucunda eğer hesap sahibinin başvurusu yerinde bulunur ise, hesaptaki bloke kaldırılır.

Banka Hesabına Konulan Bloke Kaldırma Dilekçesi Nasıl Yazılmalıdır?

Hesaptaki blokeyi kaldırma dilekçesi, prosedürlere uygun şekilde hazırlanarak bankaya verilmelidir. Dilekçe bloke kaldırma işleminin yapılacağı kurum veya kuruluşa hitaben yazılmalıdır. Hangi hesabın blokesinin kaldırılması istendiği belirtilmelidir. Blokeli hesabın hesap numarası ve dilekçeyi yazan kişinin müşteri numarası dilekçede yer almalıdır. Hesaba bloke koyulma sebepleri belirtilmelidir. Blokeye konu olan borcun ödendiği yazılmalıdır. Dilekçenin içerisinde blokenin neden kaldırılmasının istendiği açıkça belirtilmelidir. Dilekçe bitirildikten sonra isim, soyisim ve adres bilgileri dilekçenin sonuna eklenmelidir.

Banka Hesabına Konulan Bloke Kaldırma İşleminin Hızlı Çözümü İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Hesaptaki blokenin çabuk kaldırılmasını sağlayacak evraklar aşağıda verilmiştir:

  • Borçlunun borcunu ödediğine dair evrak
  • Borcu yoktur yazılı belge

Hesap sahibi hesabına bloke konulmasına neden olan borcu kapattıktan sonra borcunun olmadığına dair bir belge almalıdır. Borçlu olduğu kişi ya da kurumlardan bu belgeyi alması mümkündür. Bankaya güncel olarak borcun bulunmadığına dair bir evrak sunulduğunda, bloke kaldırma başvurusunun değerlendirmesi ve olumlu sonuçlanması daha hızlı olur.

Banka Hesabına Konulan Bloke Kaldırma Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Hesaptaki blokenin kalkma süresi, hesaba blokenin koyulma nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı durumlarda borçlu mevcut borcunun tamamını ödemeden bloke kalkmaz. Bazı durumlarda ise, borcun yapılandırılması veya taksitlendirilmesi blokenin kalkması için yeterli olur. Blokenin kaldırılmasına yönelik başvuru yapıldıktan sonra bir iş günü içerisinde bloke kaldırılır.

Blokenin kaldırılma süresi bankadan bankaya göre değişiklik gösterir. Talimatın verilme zamanının mesai saatleri içerisinde olmaması ya da resmi tatillere denk gelmesi gibi durumlarda, bloke kaldırma işlemi gecikir. 1-3 iş günü arasında bir sürede bloke kaldırma işlemi tamamlanır. Bu süre içerisinde hala hesabın blokesi kalkmamışsa, banka ile iletişime geçerek gecikmenin sebebi öğrenilmelidir.

Devlet Dairesine Olan Borç Sebebiyle Banka Hesabına Bloke Konmuşsa Ne Zaman Kalkar?

Devlet dairesine borçlu olan kişinin hesabındaki blokenin kalkması için mevcut borcunu ödemesi ya da yapılandırması beklenir. Vergi dairesine olan borcu sebebi ile hesabına bloke konmuş olan bireyin borcunun minimum %10’unu ödemesi istenir. Borcun %10’u ödendikten sonra kalanının yapılandırılarak taksitlendirilmesi imkanı sunulur. Banka hesabına konulan bloke kaldırma işlemi için borcun ne kadarının ödenmesi gerektiği borçlu olunan diğer devlet kurumlarında bu durum değişiklik gösterebilir.

Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Nasıl Sorgulanır?

Banka hesaplarına uygulanan e-hacizin sorgulanması için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • https://www.turkiye.gov.tr/ adresine giriş yapılmalıdır.
  • Ana sayfa üzerinden e-hizmetler listesine girilmeli ve Gelir İdaresi Başkanlığı bulunmalıdır.
  • Kurum ile yapılabilecek işlemler arasından Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama seçilmelidir.
  • Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıklayarak e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da internet bankacılığı aracılığı ile kimlik doğrulaması yapılmalıdır.
  • Uygulamaya Git butonuna tıkladıktan sonra açılan sayfadan e-haciz bilgileri incelenmelidir.

Banka Hesabına Bloke Koyulmasının Nedenleri Nelerdir?

Banka hesabına bloke konmasının sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • 3 ay süre ile kredi kartı borcunun ödenmemesi sonrasında bankalar yasal takip başlatarak banka hesabına bloke koydurabilir.
  • Kredi kullanımından sonra eğer kredi borç ödemeleri zamanında yapılmazsa ve gecikme süresi de aşılırsa, banka hesaba bloke koyabilir.
  • Taşınmazın ya da aracın vergi borcunun olması durumunda, hesaba bloke koyulabilir.
  • Yasal olmayan yollar ile hesap sahibinin hesabına para giriş çıkışı yapıldığı tespit edilir ise, hesaba bloke koyulur.
  • İllegal yollara başvurmuş ve kaçma tehlikesi olan hesap sahiplerinin hesaplarına devlet tarafından güvenlik önlemi olarak bloke koydurulur.
  • Yanlış hesaba para gönderildiğinde yapılan şikayetler sonucunda geçici olarak karşı tarafın hesabına bloke koyulur.
  • Mahkemelik olan taraflardan biri diğerinin para kaçırma tehlikesi olduğunu beyan ederek hesabına bloke koyulmasını talep edebilir.
  • Mevcut bir davanın taraflarından biri davayı kaybettikten sonra bireye para cezası kesilir ise, bu durumda kesilen ceza tutarı kadar hesabındaki paraya bloke konur.
  • Yasa dışı bahis oynandığının kanıtlanması halinde, banka hesaplarına bloke koyulabilir.

Banka hesabına bloke konması, mahkeme ya da savcılık emri ile yapılan bir işlemdir. Bankanın resmi emir olmadan hesaba bloke koyma yetkisi yoktur. Bankaların müşterilerinin kendilerine olan borçlarını imzalanan sözleşme sebebi ile otomatik tahsil etme hakkı olduğu için hesaptan para tahsil etmek için savcılık emrine ihtiyaçları yoktur.

Bloke Koyulmuş Olan Banka Hesabındaki Para İşletilebilir Mi?

Blokeli hesaptaki paraya hesap sahibinin erişmesi mümkün değildir. Bu parayı EFT ya da havale gibi yöntemler ile transfer edebilmesi, işletebilmesi ya da herhangi bir harcamasında kullanabilmesi mümkün değildir. ATM’den ya da banka şubesinden paranın çekilmesine de izin verilmez. Hesaba bloke koyulması, hesap sahibinin parasını kullanamaması fakat parasının hesabında durması durumudur. İcra davası süren hesap sahibinin hesabına bloke konmuşsa, alacaklı tarafa borçlu tarafın blokeli hesabındaki para direkt olarak verilmez. Süregelen dava sonuçlanana kadar hesaptaki tutar aynı kalacak şekilde hesap bloke edilir.

Banka Hesabına Bloke Konulmasına Neden Olan Borç Tutarları Nasıl Sorgulanır?

Blokeye konu olan borçların sorgulanması, e-devlet sistemi üzerinden yapılmalıdır. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ana sayfadan Kurumlar menüsüne girilmeli ve borçlu olunan kurum üzerinden sorgulama yapılmalıdır. İcra borcu olanlar, e-devlet sisteminden Adalet Bakanlığı aracılığı ile icra dosyalarını ve borçlarını sorgulamalıdırlar. Kredi kartı ya da kredi borcu olanlar ise bankaların dijital bankacılık uygulamalarından ya da banka şubelerinden mevcut borç tutarlarını öğrenerek ödeme yapmalıdırlar.

Banka Hesabına Bloke Koyulduktan Sonra Yeni Hesap Açınca Bloke İşlemi Sürer Mi?

Yeni hesap açınca blokenin sürmesi durumu ile karşılaşılır. Bu nedenle mevcut banka hesabına bloke konmuşsa, blokeyi kaldırmadan yeni hesap açılmamalıdır. Sistem üzerinden borçlunun T.C. kimlik numarası ile otomatik olarak bilgileri tespit edildiği için yeni hesabına da bloke konur. Banka hesabına konulan bloke kaldırma işlemi yapmadan mevcut nakit para yeni açılan hesaba yatırılırsa, yeni hesaptaki para kullanılmaz.

Bu yazımız dışında Ziraat Bankası Hesap Kartı açma İşlemi? başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Bu Makaleye Yorum Yapın

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git