Kredi Kartı Harcaması Bekleyen Provizyon Ne Kadar Sürer?
Bekleyen provizyon işlemleri ne kadar sürer ve nedir bu provizyon muamması çözmeye çalışacağız. Ülkemizde kredi kartı kullanımı oldukça yaygınlaşmış durumda, hele de bu yaşamış olduğumuz Covid 19 pandemi sürecinde internetten alışverişler oldukça arttı hal böyle olunca bekleyen provizyonların sayısı da arttı ama kart kullanıcıları bu konuda çok bilgili değiller bende sizlere bu bilinmeyen yönleri aydınlatmaya çalışacağım.
Bekleyen provizyon ne zaman iptal olur veya iptal edilebilir mi diyen kullanıcı sayısı hiçte azımsanmayacak kadar çok bu yüzden bu güvenlik önlemini detaylı olarak bilmek gerekiyor. Bir alışveriş esnasında banka sizden provizyon doğrulama kodu isteyebilir veyahutta işlemler bitmiş olsa bile bir süre dönem harcamalarınıza yansımayabilir. Bakalım ne demek bu bekleyen provizyon detaylıca inceleyelim.
Bekleyen Provizyon Prosedürünün Amacı Nedir?
Kredi kartı ödemelerinin beklemede olmasının nedeni, bankanın ödeme bilgilerini ve kartı doğrulamak istemesidir. Yapılan işlemin provizyonda beklemesin önceden onaylandığı anlamına gelir. Önleyici amaçlarla provizyonlar çoğu zaman beklemede olarak gözükür, bunun amacı, harcanan harcamalar dolandırıcılık ve hırsızlığı önlemek için geliştirilmiştir. Ayrıca, provizyonda bekleyen işlem, bu esnada kart sahibinin işlem bakiyesinin veya kredi limitinin yeterli olup olmadığını kontrol eder.
Sunulan anlaşmaları sürdürmek, satıcıların müşterilerine ödeme yapmadıkları hizmetleri sunma riskini de azaltır. Karşılık işlemi için ön onay yapıldıktan sonra işlem tutarı harcamaya yansıtılır. Ancak provizyonda masraf görünse bile karttan düşülür. Kart sahipleri, provizyonda bekleyen giderlerini ek taksitlere bölebilir veya son ödeme tarihini erteleyebilmesi mümkündür.
Kredi Kartı Bekleyen Provizyon Ne Kadar Sürer?
Ortalama kredi kartı bekleyen provizyon süresi 1 gündür. Kart sahibinin masrafına ilişkin herhangi bir güvenlik endişesi yoksa, karşılıkta bekleyen işlemin onayı ertesi gün yapılır ve kart harcamasına kaydedilir. Kredi kartı sahibi banka ile alışveriş yapılan POS bankası ile değilse onay süresi uzayabilir. Bu durumda 2 güne kadar bekleyiş süresi olabilir. Bekleyen provizyon süresinin 7 günden fazla olduğu hiçbir durum yoktur.
Bununla birlikte, uluslararası işlemlerde provizyon süreci uzun olabilir. Bu süreden daha uzun provizyonların bekleyemeye kalması ve süresinin uzaması durumunda daha fazla bilgi için kartın ait olduğu bankanın müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Provizyon İşlemi Neden Bu Kadar Uzun Sürer?
İşlemin provizyonlu kalmasının nedeni, pos cihazının bir kapatma mesajı göndermemesidir. Kart ödemesi, kart sahibinin bankasına ait bir POS cihazına veya başka bir bankaya ait bir POS cihazına yapılırsa, pos cihazı sonlandırma mesajı göndermez ve işlem bekleyen provizyon olarak gözükmeye devam eder.
Provizyon beklemesi eğer bir kapama mesajından kaynaklı değil de, POS cihazındaki geçici bir sorundan kaynaklanıyorsa bu süre daha kısa sürecektir.
Bekleyen Provizyonlarda Onay Süreci Nasıl İşler?
Bu sürecin arka planda nasıl işlediğini merak ediyorsanız size maddeler halinde anlatacağım. Sürecin nasıl ilerlediğini bilmek sizi rahatlatacaktır. İşlemler şu şekilde gerçekleşecektir;
- Kart sahipleri, karttan harcama ücretini tahsil etmeleri için kart veya kart bilgilerini satıcıya verirler.
- Bilgiler müşterinin kart numarası, işlem tutarı ve bayi kimlik numarasıyla birlikte bankaya gönderilir.
- Alışveriş veya hizmetin ödenmesi için kart sahibine bir onay isteği (SMS KODU) gönderilir.
- Banka, gönderilen teyit talebinde belirtilen tutarda bakiye veya kredi limiti olup olmadığını kontrol eder.
- Kart sahibinin kart bakiyesinin veya kredi limitinin yeterli olduğunu doğruladıktan sonra işlemin sahte olup olmadığı kontrol edilir.
- Banka, işlemin hileli olmadığını onayladıktan sonra, GSM operatörleri üzerinden kart sahibine bir doğrulama kodu gönderir.
- Her iki taraf da işlemi aynı anda onayladıktan sonra, kart sahibi satın alınan ürün veya hizmet için alışverişini tamamlamış olur. Ön onay süreci tamamlanıncaya ve bu süreç bitene kadar kart sahipleri yapmış oldukları işlemleri bekleyen provizyon olarak göreceklerdir.
Provizyon işlemi başarılı olursa işlem tutarı hesap özetine yansıtılır. Ancak onay sürecinin başarısız olması durumunda yapılan alışveriş işlemi bekleyen provizyon bölümünden çıkarılır ve alışveriş iptal edilir.
Banka Tarafından İstenilen Provizyon Onay Kodu Nedir?
Bir internet alışverişi yaptınız ve bu alışverişi kredi kartınız ile ödediniz. Ödeme yapmanızın ardından hemen bankanızdan cep telefonunuza gelen mesajla irkilebilirsiniz, mesajda bankanız ile iletişime geçerek provizyon onay kodu almanız gerektiği yazar, mesajın devamında alınan kodun size belirtilen e posta adresine göndermeniz istenebilir.
Bunun sebebi bankanın gözünde bu işlem şüpheli bir işlemdir ve bekleyen provizyona alınmıştır ve siz provizyon onay kodunu alarak bu işlemin güvenli olduğunu onaylayana kadar da bekleyen provizyon olarak sürecektir.
Bekleyen Provizyon Tutarları Karttaki Limitten Düşer Mi?
Bu sorunun cevabı kısa ve net olarak evet kredi kartı limitinizden bu harcama düşecektir. Fakat işlem banka tarafından onaylanmadığı için kesin olarak hesap özetinize yansıtılmayacaktır. Kesin güvenli işlem olarak işaretlendiğinde hesap özetinizde de görmeye başlayacaksınız.
Provizyonda Kesin Onay Bekleyen İşlemler İptal Edilebilir Mi?
Bekleyen bir işlemi iptal etmek için kredi kartınızın ait olduğu banka ile iletişime geçmeniz gerekir. Resmi olarak açık provizyondaki işlemler kredi kartı limitinizden düşülür.Provizyon kapanmadan da dönem hesabı ekstresinde bu harcamalar yer almayacaktır. Harcamalarınız güncel olarak bekleyen provizyondayken kart sahibi bu işlemlerin kendine ait olmadığını düşünüyorsa, bankası ile iletişime geçerek işlemin iptal edilmesini istemesi gerekir.
Kart sahiplerinin aynı gün içerisinde işlemin iptal edilmesini talep etmeleri gerekmektedir. Kart sahipleri, bekleyen bir kredi kartı provizyon işlemini iptal etmek için geçerli bir neden sunabilmelidir. Aynı zamanda iptal işleminin olabilmesi için hükümlerde belirtilen işleme konu mal veya hizmetin teslim alınmaması gerekmektedir.
Provizyonki İşlemleri Nereden Takip Edebilirim?
Bekleyen işlemleri görüntülemek için bir internet şubesine veya mobil bankacılık uygulamasına giriş yapmanız ve açık işlemler menüsüne girmeniz gerekir. Bu sayfada bekleyen provizyon olarak gözükecektir. Fakat işlem dönem harcamaları bölümünde gözükmez, çünkü işlem henüz provizyonda olduğu için kredi kartı harcamalarının listelendiği sayfada görüntülenmez. Provizyon onaylandıktan sonra açık işlemler menüsünden kredi kartı harcamalarının bulunduğu kısma geçer.
Provizyon takibi internet ve mobil bankacılık üzerinden takip edilebilir ve ilgili bankanın müşteri hizmetlerinden bekleyen provizyon işlemleri hakkında bilgi sağlanabilir. Provizyon sürecinin neden uzatıldığı ve provizyon onaylarının ortalama ne kadar süreyle verildiği gibi bilgiler müşteri temsilcisinden detaylı olarak alınabilir.
Satın Alınan Ürün Geldiği Halde Bekleyen Provizyon Sürüyorsa Ne Yapılmalıdır?
Bu bir güvenlik önlemi olduğu için siz satın aldığınız mal veya hizmet elinize ulaşmış olsa bile kredi kartı ekstrenize bu kesin harcama olarak yansımayabilir ve bekleyen provizyon kalkmadı diyebilirsiniz. Çünkü size verdiğimiz bilgilerdeki gibi bu süreç 7 güne kadar uzayabiliyor. Burada banka ayrımı yok bu Ziraat Bankası, Garanti BBVA bankası veyahutta Akbank olabilir tüm bankalarda prosedür bu şekilde işler.
Ürün gelmesine rağmen işlemin provizyonda beklemesi durumunda, kart sahibinin bankası ile iletişime geçmesi gereklidir. Banka şubesine giderek ya da müşteri hizmetleri numarasını arayarak işlemin neden kredi kartı bekleyen provizyon bölümünde olduğu öğrenmelidir. İşlem eğer banka tarafından şüpheli göründüğü için provizyonda bekletilmeye devam ediyor ise, işlemler kişisel bilgiler teyid edilerek bankaya sunulmalı ve işlem sonuçlandırılmalıdır.
Bir önceki makalem olan kredi kartı kaç günde gelir başlıklı makalemi incelemeyi düşünebilirsini.
Henüz yorum yapılmamış.