Bloke Teminatlı Kredi Kartı Veren Bankalar Hangileridir?
Teminatlı kredi kartı ihtiyacı, kredi notu düşük olan bireylerin kredi kartı başvurularının bankalar tarafından olumlu sonuçlanmamasından doğar. Bankaların riskli gördüğü müşterilerden olan bireyler; düzenli harcama ve ödeme yaparak kredi notlarını yükseltmedikleri için kredi kartı sahibi olabilmeleri için teminat göstermeleri mecburiyet haline gelir.
Bloke teminatlı kredi kartı veren bankalar; sayı olarak çok olmamakla beraber, bazı bankalar sadece belirli dönemlerde teminatlı kredi kartı verir. Bloke teminatlı kredi kartı veren bankalar arasında her zaman blokeli kredi kartı alınabilecek banka ise, Kuveyt Türk’tür. Teminatlı kredi kartı için bankalara başvurulduğunda, mevduat hesabındaki tutar bloke edilir ve bu tutarın %80’i oranında limit ile kredi kartı verilir.
Blokeli Yani Teminatlı Kredi Kartı Nedir?
Teminatlı kredi kartı; normal kredi kartı talepleri reddedilenlerin çözüm önerisi olarak başvuru yapabilecekleri kredi kartı çeşitleridir. Normal kredi kartının alınabilmesi için kredi notunun yüksek olması kriterler beklenirken, teminatlı kredi kartı alınabilmesi için banka hesabı açılması ve hesaptaki paranın %80’inin bloke edilmesi yeterlidir.
Blokeli kredi kartı; bankada mevduat hesabı açtırıp mevduat blokesi güvencesi verildikten sonra alınabilen kredi kartı çeşidine verilen isimdir. Kart sahibi kullanım açısından normal bir kredi kartı ile herhangi bir farkını gözlemlemez. Taksitli alışveriş yapma, yapılan alışverişler üzerinden belirli oranda para puan kazanma işlemleri blokeli kredi kartında da mevcuttur. Normal kredi kartlarından tek farkı; mevduat hesabı açılıp bu hesaba belirli miktarda para yatırıldıktan sonra bloke koydurulmasıdır. Bloke koyulan hesap limiti ile orantılı tutarda blokeli kredi kartı limiti verilir. Bu limit çoğunlukla blokeli mevduat hesabındaki tutarın %80’idir.
Bloke Teminatlı Kredi Kartı Nasıl Alınır?
Blokeli kredi kartı başvurusu için banka şubesine gidilmesi gereklidir. Başvuru yapacak olan bireyin kredi notu düşük olduğu için banka internet ya da mobil şubeden yapılan başvuruları onaylamaz. Gerekli belgeler ile beraber banka şubesine gidilmeli ve vadesiz mevduat hesabı açılmalıdır. İhtiyaç duyulan kredi kartı limiti üzerinden hesaba bloke koyulacak olan tutar hesaplanarak yatırılmalı ve kredi kartı başvurusu yapılmalıdır. Yapılan başvuru sonucunda banka teminatlı hesabı inceler ve kredi kartı başvuru sonucunu başvuru sahibine SMS ile bildirir.
Teminatlı kredi kartı başvurusunun kolaylığı, kredi notu kötü olan bireye düzenli ödeme alışkanlığı kazandırılarak bankanın güvenini kazanmasını sağlama amacından kaynaklanır. Normal kredi kartı başvuruları onaylanmadığı için teminat olarak bir hesap açarak bu hesaba para yatırmaları gereklidir. Dolayısı ile blokeli kredi kartları ile ödenemeyecek bir harcama yapılmaz. Bu yüzden bankalardan teminatlı kredi kartı almak kolaydır.
Blokeli kredi kartı almak için başvuru yapanlar, mevduat hesaplarına yatırdıkları belirli tutardaki para ile kendilerini bankalara sorumluluk sahibi bir kişi olarak göstermiş olurlar. Blokeli kredi kartları ile yapacakları düzenli harcamalar sonrasında kendilerine baştan bir kredi geçmişi oluşturmuş ve kredi notlarını bankaların diğer bankacılık ürünlerinden de yararlanabilir hale getirmiş olurlar.
Hesap açılışı için kimlik belgesi ve ödenmiş bir fatura yeterli olurken, teminatlı kredi kartı başvurusunda gelir belgesi de istenebilir. Evrakların banka şubesine elden teslim edilmesi gereklidir.
Teminatlı Kredi Kartı Almak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Blokeli kredi kartı edinmek için yapılacaklar, her bankanın kendine has işleyişine göre değişiklik gösterir. Ancak blokeli kredi kartına sahip olabilmek için bankada vadesiz hesap olmalıdır. Kimlik belgesi, iletişim bilgileri ve adres teyidi için gerekli belgeler ile vadesiz hesap başvurusu yapılmalıdır.
Vadesiz hesaba istenecek olan kredi kartı limitinin %80’i oranında para yatırılmalıdır. Örnek vermek gerekir ise; bloke teminatlı kredi kartı veren bankalar üzerinden 8.000 TL limitli bir kredi kartı almak isteniyorsa, vadesiz hesaba 10.000 TL para yatırılarak teminat olarak gösterilmelidir.
Eğer blokeli bir kredi kartı başvurusu yaptıysanız ve ne zaman geleceğini merak ediyorsanız, kredi kartı kaç günde gelir başlıklı makalem size yardımcı olabilir.
Teminatlı Şekilde Kredi Kartı Veren Bankalar Hangileridir?
Teminatlı kredi kartı almak istiyorsanız bir çok banka bu işlem için mevcuttur, aralarında en fazla tercih edilen Kuveyt Türk Katılım Bankası’dır. Kuveyt Türk’e yılın her döneminde teminatlı kredi kartı başvurusu yapılabilir. Bir diğer çok tercih edilen bankalardan biri olan Ziraat Bankası ve TEB ise, sadece belirli dönemlerde teminatlı kredi kartı başvurularını açar.
Teminat karşılığında kredi kartı alınabilecek bankalar aşağıda verilmiştir;
Akbank | Teminatlı Kredi Kartı Başvurusu |
Kuveyt Türk Katılım Bankası | İpotek Karşılığı Kredi Kartı |
TEB | Nakit Blokeli Kredi Kartı |
Finans Katılım Bankası | Araç İpotekli Kredi Kartı |
Yapı Kredi Bankası | İpotekli Kredi Kartı |
Ziraat Bankası | Ev Rehin Karşılığı Kredi Kartı |
Vakıfbank | Teminat Göstermek Şartı İle Kredi Kartı |
Bloke Kredi Kartının Artıları ve Eksileri Nelerdir?
Teminatlı kredi kartının avantajları ve dezavantajları olduğu göz önünde bulundurularak blokeli kredi kartı başvurusu yapılmalıdır. Blokeli kredi kartının en önemli artısı, kredi notu sebebi ile hiçbir bankadan kredi kartı alamayan bireylerin kredi kartı alabilmesini sağlamasıdır. Teminatlı kredi kartı kullanmanın en büyük eksisi ise, kart sahibinin kredi kartı kullanabilmek için nakit parasını bankaya rehin vermek durumunda kalmasıdır.
Bloke Kredi Kartının Artıları Nelerdir?
Teminatlı kredi kartının avantajları aşağıdaki gibidir:
- Kredi kartı kullanma imkanı elde edilebilir.
- Acil ihtiyaçların kredi kartı ile alınarak taksitlendirilmesi mümkün olur.
- Kredi notu, düzenli yapılan harcamaların düzenli ödenmesi sonucunda artırılır. Dolayısı ile alınan blokeli kredi kartı ile düşük kredi notunu yükseltebilmek mümkün olur.
- Blokeli kredi kartı ile beraber mevduat hesabı sahibi de olunduğu için bu hesap birikim amaçlı kullanılabilir.
Bloke Kredi Kartının Eksileri Nelerdir?
Teminatlı kredi kartının dezavantajları aşağıda belirtilmiştir:
- Blokeli kredi kartının borcu ödenmediğinde, teminat olarak gösterilmiş olan hesaptaki paradan borç otomatik olarak düşer. Hesaptaki para miktarı düştüğü için kart limitinde de düşüş meydana gelir. Bu durum alışkanlık haline getirildiğinde de kredi kartı banka tarafından iptal edilir.
- Blokeli hesapta bulunan paranın %80’i üzerinden kredi limiti hesaplanırken kalan %20’lik kısmının limit hesaplamasında herhangi bir etkisi olmaz. Ancak para blokeli olduğu için işletilemez de.
- Teminatlı kredi kartında kart aidatı gibi çıkan ek ödemelere itiraz edebilme imkanı olmaz.
Bloke Teminatlı Kredi Kartı Borcu Nasıl Ödenir?
Blokeli kredi kartı borcunun ödenmesi, normal kredi kartı borç ödeme adımları ile aynı şekilde yapılır. Kart sahibinin mevduat hesabındaki para tutarında kart limiti olduğundan ve her zaman hesabındaki para harcamalarını karşıladığı için teknik olarak kart borcu hiçbir zaman olmaz. Ancak bloke teminatlı kredi kartı veren bankalar üzerinden alınan kredi kartlarının borçlarının, borç tutarı mevduat hesabından çekilmeden önce ödenmesi gereklidir.
Teminatlı Kredi Kartı Kullanımı Nasıl İptal Edilir?
Blokeli kredi kartı almak ve blokeyi iptal etmek için kart sahibinin muhatap olması gereken tek yer bankasıdır. Mevduat hesabı açıp bu hesaba belirli tutarda bir miktar yatırılıp ipotek ettirildikten sonra kredi kartı başvurusu yapıldığında, ipotekli kredi kartı alınmış olur. İpotekli kredi kartını iptal etmek için ise, bankanın müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek kart üzerindeki blokeyi kaldırmaları istenmelidir.
Eğer kart sahibinin kredi notu normal bir kredi kartı alabilmek için uygun seviyeye gelmemişse, kredi kartının blokesi kaldırıldığında aynı zamanda kart da iptal edilir. Ancak ipotekli kredi kartı kullanılan süre içerisinde kart sahibinin kredi notu yükselmişse ve banka normal kredi kartı verebiliyorsa, bu durumda kredi kartından blokeli kaldırıldığında düşük limitli normal bir kart verilir. Kredi kartı blokesinin kaldırılabilmesi için kartın ödenmemiş borcunun olmaması gereklidir.
Henüz yorum yapılmamış.