Dijital Kredi Rehberi
Borç Para Veren Hayırseverler Zenginler (ÇIKARSIZ YARDIM) | YAZIYI OKUYUN
Anasayfa > Kredi > Başkası Adına Kredi Çektim Ödeme Yapmıyor, Ne Yapabilirim?

Başkası Adına Kredi Çektim Ödeme Yapmıyor, Ne Yapabilirim?

başkası adına kredi çekme

Başkası adına kredi çekilmesi ve ödeme yapmaması durumunda, kredinin başkası adına çekildiğinin kanıtlanabiliyor olması gereklidir. Başkası adına kredi çektim ödeme yapmıyor diyenler, adına kredi çektikleri kişi ile olan yazışmalarını ya da eğer varsa imzaladıkları belgeyi açtıkları davada delil olarak kullanmalıdırlar. Bankanın tek muhatabı krediyi çeken bireydir. Dolayısı ile başkası adına kredi çekecek olan bireyin dolandırılmamak kendi sorumluluğundadır.

Sadece güvendiği, kredi geri ödemesi yapabilecek maddi gücü olduğunu bildiği bireylerin adına kredi çekme taleplerini kabul etmelidir. Ayrıca adına kredi çekeceği kişiler ile yazılı bir anlaşma yapmalı ve ödemeleri elden değil banka hesabından almalıdır. Bu sayede kredi borcunun ödeme yapmayan bireyden tahsil edilmesi sağlanabilir.

Başkası Adına Kredi Çektim Ödeme Yapmıyor, Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?

Adına kredi çekilen kişinin ödeme yapmaması durumunda bir hak iddia edebilmek için adına kredi çekilen kişi ile yazılı bir anlaşma yapılmış olması gereklidir. Yasal sorumluluk krediyi çeken bireyde olduğu için adına kredi çektiği kişi ödeme yapmasa da bankaya yapılmayan ödemeden krediyi çeken kişi sorumludur. Yasal yaptırımlar da krediyi çeken bireye uygulanır.

Bu nedenle adına kredi çekilen kişinin ödeme yapmama ihtimaline karşı kredi çekmeden önce önlem alınması gereklidir. Yazılı sözleşme yapılması veya teminat alınması halinde; ödeme yapmama durumunda yaşanabilecek mağduriyetin önüne geçilebilir. Yasal sorumluluk krediyi çeken kişide olmasına rağmen krediyi çeken kişiye ödeme yapmayan kişi hakkında yasal işlem başlatabilme imkanı doğar.

Kredi Çektiğime Dair Yazılı Belgem Yok, Ne Yapabilirim?

Adına kredi çekilen kişi ile imzalanan yazılı evrak olmaması halinde, mevcut durumu kanıtlayabilecek başka belgeler sunulabilir. Adına kredi çekilen kişi ile yapılan Whatsapp ya da telefon görüşmesi delil olarak sunulabilir. Ayrıca sosyal medya ağlarından yapılan yazılı görüşmeler de ödeme talep etmek için delil olarak kullanılabilir.

Yasal yollar ile ulaşılan deliller ile mahkemeye başvurulmalı ve adına kredi çekilmiş olan bireyden ödeme talep edilmelidir. Mahkeme yasal olmayan yollardan edinilmiş olan belgeleri delil olarak kabul etmez. Başkası adına çekilen kredi için dava açıldığında mahkemeye herhangi bir kanıt sunulamazsa, davadan olumlu bir sonuç alınabilmesi mümkün olmaz.

Başkası Adına Kredi Çekmek Yasal Mıdır?

Başkası adına kredi almanın cezası yoktur. Bankalar kredi başvurusu yapan bireylerin kredi şartlarını sağlayıp sağlamadığına ve kredi borcunu ödeme gücünün olup olmadığına bakar. Kredi başvurusunu bireyin kendisi için mi başkası için mi yaptığını umursamazlar. Ayrıca adına kredi çekilmiş olan bireyin ödemeleri yapmamaya başlaması ya da borcu reddetmesi, kredi çeken kişinin kredi taksitlerini ödeme yükümlülüğünü değiştirmez. Banka için borçlu konumunda olan kişi, kredi başvurusu yapan bireydir. Adına kredi çektiği birey ile yaşadığı durumu çözmek için deliller ile mahkemeye başvurması gereklidir. Mahkemenin lehine sonuçlanması halinde banka adına kredi çekilen bireyi borçlu olarak tanımlamaya başlar.

Mahkemeye Versem Davadan Olumlu Sonuç Alır Mıyım?

Adına kredi çekilen kişiye açılan davanın olumlu sonuçlanması, sunulan delillere bağlıdır. Eğer mahkemenin kabul edebileceği yeterlilikte delil sunulur ise, kısa süre içerisinde dava olumlu sonuçlanır. Kredi taksit ödemeleri kredi çekerken imzalanan sözleşmede imzası olan bireyden alınır. Ancak dava olumlu sonuçlandığında kalan kredi taksit ödemeleri adına kredi çekilen taraftan alınmaya başlanır.

Adına kredi çekilen ve ödeme yapmayan bireye açılan davanın olumlu sonuçlanabilmesi için alanında etkin bir avukat ile sürecin yönetilmesi gereklidir. Başkası adına kredi çektim ödeme yapmıyor problemini çözmek için başlatılması gereken süreç, yasal olarak takibi gereken bir süreç olduğu için iyi bir avukat ile davadan olumlu sonuç alınabilmesi daha hızlı olur.

Geçmiş Kredi Taksit Ödeme Dekontları Delil Sayılır Mı?

Başkası adına alınan kredilerde ödeme dekontlarının kanıt sayılması mümkündür. Ancak hazırlanmış olan ödeme dekontlarının tutar ve tarih açısından kredi ödemeleri ile eşleşiyor olması istenir. Her ay para gönderen bireyin gönderdiği tutar ile kredinin aylık taksit tutarının aynı olması, belgenin delil olarak geçerli sayılma ihtimalini güçlendiren bir durumdur.

Düzenli olarak yapılmış ödemelerin bulunması da kredi çeken bireyin mahkemedeki iddialarını güçlendirir. Geçmiş dekontlar ile beraber kredi çeken ve adına kredi çekilen kişilerin yazışmaları kanıt olarak sunulduğunda, dava sürecini olumlu etkileyecek gelişmeler yaşanır.

Başkası Adına Kredi Çekip Dolandırılanlar Ne Yapmalıdır?

Kredi çekerek dolandırılanlar, dolandırıldıkları platform ve dolandırılma şekillerini savcılığa başvurarak bildirmelidirler. Özellikle günümüzde telefon hattı üzerinden kredi çekilmesi popüler dolandırıcılık yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Bu şekilde dolandırılmamak için bireylerin telefon üzerinden kişisel bilgilerini ya da herhangi bir bilgilerini paylaşmamaları gereklidir. Kredi konusunda yasal bilgilere hakim olunması ve hassasiyet gösterilerek dolandırıcılıkların önüne geçilmelidir.

Başkası Adına Kredi Çekmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Başkası adına kredi çekmeden önce bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Adına kredi çekilecek olan bireye güveniliyor olunması gereklidir. Güven duyulmayan ya da akılda soru işareti bırakan bireyler için kredi çekilmesi halinde, kredi alan bireyin mağduriyet yaşaması muhtemeldir.
  • Bankanın kredi ödemelerinde muhatap olarak gördüğü kişi, kredi başvurusu yapan kişidir. Dolayısı ile adına kredi çekilen bireyin kredi taksitlerini ödememesi halinde, aksatılan ödemeler kredi başvurusu yapan bireyin kredi sicilinin ve kredi notunun olumsuz etkilenmesine neden olur.
  • Gelir durumu çekilecek olan krediyi ödemek için uygun olmayan bireyler ne kadar iyi tanınıyor olsa da onlar adına kredi başvurusu yapılmamalıdır.
  • Bankadan kredi alamadığı için başkasına adına kredi çektirmeye çalışan bireylerin bu tekliflerini kabul etmek yerine, onlara sicili bozuk olanlara kredi veren bankalar ile iletişime geçmeleri tavsiye edilmelidir.
  • Hangi sebeple başkası adına kredi çekildiğinin bilinmesi gereklidir. Başkasından adına kredi çekmesini talep eden bireyler çoğunlukla bankaların kara listesinde olan, kredi ödeme güçlüğü olan kişilerdir. Dolayısı ile çekilen kredinin geri ödemelerini yapmama ihtimalleri de vardır. Başkası adına kredi çektim ödeme yapmıyor problemi yaşamamak için adına kredi çekilen bireyin ödeme gücünün olduğundan emin olunmalıdır.

İlgili Makale : Kredi notu sorgulama Nasıl Yapılır?

Başkasına Kefil Olunmuş ve Borcunu Ödemiyorsa Ne Yapılmalıdır?

Kefil olunan kişinin borcunu ödememesi durumunda, borcun yükümlülüğü kefil olan bireye geçer. Başkası adına kredi çektim ödeme yapmıyor problemi ile benzer bir mağduriyet yaşanır. Bankalar yüksek miktarda kredi verebilmek için başvuru sahiplerinden kefil ya da teminat isterler. Birine kefil olunduğunda, onun ödemediği kredi borcunu ödemek kabul edilmiş olur. Krediyi çeken birey borcunu ödemez ve borcuna karşı haczedilecek arabası, taşınmazı ya da parası yoksa; banka kredi borcunu kefilden tahsil eder.

Kefilin kredi borcunu ödeyemediği durumlarda ise, banka kefilin üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmaz malları haczeder. Bu nedenle mağduriyet yaşamamak için kefil olunacak bireyin güvenilir olmasına ve aldığı krediyi ödeyebilecek maddi gücünün bulunmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde başkası adına kredi çekildiğinde olduğu gibi yasal işlem başlatabilmesi mümkün değildir. Çünkü kefil olunduğunda gerçek borçlu ödeme yapmadığında ödeme yapacağını yazılı olarak taahhüt etmiştir.

Bu Makaleye Yorum Yapın

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git